MISTERIOZNE SMRTI SARAJEVSKIH DOKTORA: Umrli od bolesti za čije su liječenje specijalisti

Nedavna smrt svjetski čuvenog doktora Ognjena Šimića, koji je u Sarajevu preminuo od posljedica srčanoga udara, medicinske krugove u glavnom gradu Bosne i Hercegovine podsjetila je na priču o seriji krajnje neobičnih koincidencija, “misterioznoj pošasti”. U središtu priče je podatak da su neki od najpoznatijih doktora umrli upravo od bolesti za čije su se liječenje specijalizirali i u kojima su slovili kao vrhunski eksperti!

Ognjen Šimić, dakako, bio je poznati kardiolog – a umro je od bolesti srca. Podsjetimo na neke od najpoznatijih slučajeva koji su se ranije dogodili.

Jasna Džirlo-Todorović, i izvan granica BiH poznata liječnica s Klinike za hematologiju KCUS-a, čiji su naučni radovi smatrani relevantnim i u europskim pa i svjetskim okvirima preminula je od posljedica bolesti koje su bile u središtu njezinog znantvenog interesa – malignih-hematoloških oboljenja.

Akademik Faruk Konjohdžić, dugogodišnji prvi čovjek univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu i stručnjak koji je uspješno vodio Kliniku za neurohirurgiju, umro je 19. jula 2007. godine. I on se, kao Šimić ili Džirlo Todorović, razbolio od bolesti čije je liječenje bilo u “opisu njegovog radnog mjesta” – Parkinsonove.

Vrlo sličan je i slučaj Sadžide Bulbulović-Telalbašić, bivše šefice Klinike za infektivne bolesti univerzitetskog centra u Sarajevu. Ona je bila vrsni stručnjak u oblasti zaraznih bolesti, autor zapaženih knjiga i naučnih radova – a na njenu smrt je uticala – infekcija!

Sličnu sudbinu imao je i vodeći vaskularni hirurg u BiH, Fuad Šišić, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu, bivši direktor Instituta za naucno-istraživacki rad i razvoj te šef Instituta za vaskularnu hirurgiju i transplantaciju organa KC u Sarajevu. Ovaj doktor medicinskih nauka, osnivač vaskularne hirurgije u BiH umro je od posljedica bolesti krvnih žila.

Jesu li svi ovi slučajevi dovoljni da se izvuče neki zaključak o neobičnom fenomenu koji pogađa doktore u glavnom gradu BiH. Teško je reći, ali neke od ovih koincidencija su zasigurno vrlo zanimljive.

Doznajemo.com; foto: ilsutracija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)