NAVODNO ČUDOTVORNI KUBANSKI LIJEKOVI ZA RAK mogu se kupiti u Albaniji: Ali, doktori upozoravaju na opasnosti….

Porodice pacijenata oboljelih od raka odlaze bez konsultacija sa doktorima u Albaniju kako bi kupili kubanske lijekove koji u Srbiji nisu registrovani. Doktori upozoravaju da pacijenti sebe izlažu velikom riziku od pogoršanja bolesti ako odustanu od redovne terapije i počnu koristiti neprovjerene preparate, piše beogradski Blic

Povezani sadržaj:

LIJEKOVI SA KUBE LIJEČE RAK PLUĆA, kožne bolesti i hepatitis: Uskoro legalno dostupni u Srbiji

Pacijentkinja Lj. I. (58) iz Kruševca u Srbiji, koja je prije dvije godine operisana od raka dojke, početkom maja je na svoju ruku odlučila da liječenje nastavi izvjesnim kubanskim kapima i kremom, koje je kupila u Albaniji za 2.500 eura.

Za mjesec dana, kako kaže, stanje joj se pogoršalo – lijeva ruka joj je otekla, a otvorile su joj se i rane na koži.

– Od prijateljice koja boluje od raka čula sam da u Tirani mogu da se kupe kapi „vidatoks“, tečnost i krema „vimong“, koje leče sve vrste raka. Moj suprug je s poslednjim parama iz kuće krenuo autobusom do Skadra, gde ih je preuzeo kombi koji organizovano prevozi isključivo ljude koji idu do Tirane da bi kupili te lekove. Odveli su ih do neke zgrade na kojoj je pisalo „Clinica Cubana“, gde su kupili preparate. Bez konsultacije sa dr Slađanom Filipović, prekinula sam s terapijom i počela sam da pijem kubanske kapi i da ruku i dojku mažem tom kremom, koja je kao neka glina. Od tada do sada, sve mi je gore. Ruka mi pre toga nije bila otečena, a sada jeste, i to cela. Želim svima da poručim da se leče zvaničnom onkološkom terapijom koju prepisuju lekari i da ne bacaju pare na „čudotvorne lekove“ – kaže Lj. I.

Prof. dr Slađana Filipović, onkolog koja se liječenjem raka, a posebno raka dojke, bavi više od 30 godina na Klinici za onkologiju u Nišu, kaže da je ova pacijentkinja nakon operacije, citostatske i zračne terapije bila dobro godinu dana, a zatim se u 2011. bolest pogoršala jer su se javile kožne metastaze.

– Nakon sprovođenja više linija citostatske terapije, nije više bilo pogoršanja. Kožne metastaze su mirovale. To je izveštaj sa poslednje kontrole 2012. Nakon toga, danas sam videla ponovo bolesnicu s pogoršanjem osnovne bolesti. Promene na koži su se proširile, otvorile su se rane kojih prethodno nije bilo, a leva ruka je otekla enormno. Kaže da je pila neke kubanske kapi i da je mazala neku glinu od 3. maja. Očigledno da ta terapija nije dala nikakva poboljšanja. Da li bi do pogoršanja došlo zbog samog toka bolesti, ne mogu da tvrdim, ali je činjenica da od aprila do sada nije koristila zvaničnu medicinu, već samo kubanske preparate. Apelujem na obolele da poštuju terapiju iz konzilijarne odluke i da je ne menjaju slušajući razne glasine o čudotvornim preparatima, jer oni nisu dovoljno ispitani – kaže dr Filipović.

Na klinici imaju po 20 poziva dnevno pacijenata koji pitaju za kubanske kapi i druga alternativna sredstva i svima se savjetuje da se drže zvanične medicine. „Vidatoks“ i „vimong“ se ne nalaze na spisku registrovanih lijekova Agencije za lekove u Srbiji.

Obavezna ispitivanja

U toj Agenciji kažu da su uslovi za registraciju lijeka strogi i da je potrebna dokumentacija o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima, načinu proizvodnje, sastavu, poreklu i kvalitetu. “Procedura je usklađena s propisima EU. Posle formalne procene dokumentacije koja traje do 30 dana, vrši se suštinska procena, koja traje do 210 dana. Na kraju sledi laboratorijska kontrola uzoraka“, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)