OVA KINESKA BILJKA UBIJA 98 POSTO ĆELIJA RAKA U SAMO 16 SATI: Ime joj je “slatki pelin”

kineskabiljkaPrema istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engleskog – slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto ćelija raka grudi za manje od 16 sati.

[AdsWithin]Ako se biljka koristi sama uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood  je uspio “izbrisati” rak gotovo u potpunosti. Štaviše, na normalne stanice grudi nije gotovo ni bilo uticaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišten u prošlosti kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u ćelijama zaraženim rakom, artemisinin  je selektivno napadao “loše” ćelija, dok one “dobre” nije dirao.

– Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga ćelija raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka – kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak, Univerziteta u Kaliforniji.

Željezo se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju ćelija (zvanim “transferrin” receptori). Normalne ćelija vjerovatno također imaju ove receptore, ali kancerogene ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da je artemisinin može efikasno ukloniti bolest uz prisutnost željeza. Taj ekstrakt je korišten hiljadama godina u Kini protiv maralije. Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza. Bioinženjeri Henry Lai i Narendra Singh sa Univerziteta u Washingtonu, Seattle, su istraživači koji su prvi ovo otkrili.

Ovdje možete vidjeti njihovo istraživanje kojim je dokazano da kancerogene stanice doživljavaju apoptozu ili vlastito uništavanje.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” očekuje proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.

(Doznajemo.com/Dnevno.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)