OVO NIPOŠTO NEMOJTE RADITI! 11 navika kojima se najbrže uništavaju zubi

zubiLoše navike higijena usne šupljine ne svode se samo na one najvažnije, a to su četkanje zubi i čišćenje zubi koncem. Za zdravlje zubi i desni važno je paziti i na sljedeće navike:

1. Zubima grizete led – Ova navika može uzrokovati male pukotine na zubnoj caklini

2. Škrgutanje zubima – Stiskanje čeljusti i pritisak na zube i vilicu utiče na caklinu koja se može oštećivati, zubi mogu dobiti neprirodan oblik te postati preosjetljivi i bolni.

3. Odlazite u krevet bez četkanja zuba – Nakon što ste cijeli dan jeli i pili prije spavanja obavezno se moraju oprati zubi. Noću u ustima ima manje sline i oštećenje koje će izazvati kiselina koju će stvarati bakterije hraneći se na ostacima hrane definitivno će stvoriti problem.

4. Ne perete zube ujutro – U ustima se najviše mikroba stvori tokom noći. Osloboditi usta od klica i bakterija prva je stvar koju trebate učiniti ujutro.

5. Ne čistite zube koncem – Bolest desni gingivitis može se spriječiti redovnim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem.

6. Otvaranje/držanje stvari zubima – Nikada ne koristite svoje zube kao alat.

7. Pijete tokom noći – Ne dopustite da vaše dijete zaspi s bočicom u ustima. Tokom noći može piti samo čistu vodu. To vrijedi i za odrasle. Šećer iz napitka će ostati na zubima do jutra što uzrokuje karijes.

8. Izbijeljujete zube proizvodima koje samostalno kupujete – Neki ljudi pretjerano izbjeljuju zube. Ovo možu dovesti do iritacije desni, osjetljivosti zuba i oštećenja cakline. Ako već želite izbjeljivati zube o tome se konsultujte sa stomatologom.

9. Piercing jezika – Kada govorimo, jezik se pomiče, a metalni piercing dotiče zube, što može izazvati njihovo oštećenje. Napukline na zubima trebaju se naknadno popravljati jer će doći do karijesa.

10. Pušite – Ako želite lijepe zube nemojte pušiti. Pušenje je loše za zube i desni. Mrlje na zubima privlače bakterije, a postajete i osjetljiviji na razvoj bolesti desni i vilične kosti.

11. Gumeni bomboni, tvrdi bomboni, čips – Između obroka mnogi u usta stavljaju slatkiše i razne grickalice. Ni jedna od njih neće koristiti zubima, a gumeni i tvrdi bomboni su najgori od njih. Ostaci čipsa zapet će između zuba i zalijepiti se po caklini. Idealno za bakterije i karijes.

Izvor: Net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)