PREVENCIJA JE NAJBOLJI LIJEK: Savjeti za zaštitu od infekcije HIV-om

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a,  podsjećajući da niska stopa zastupljenosti HIV infekcija u BiH, također predstavlja odličnu priliku za jačanje preventivnih mjera, eros.ba pripremio je par uputa kako praktikovati i šta zapravo znači siguran seks.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije virusom HIV-a u svijetu je registrirano 2,7 milijuna HIV-om zaraženih osoba i 34 milijuna oboljelih od AIDS-a. Spoznaja da savremeni anti-HIV lijekovi koji se daju nezaraženim partnerima HIV pozitivnih osoba znatno smanjuju rizik od zaraze tih osoba zvuči ohrabrujuće, činjenica je da izliječenje HIV zaraze još uvijek nije moguće.

Kada se spomene siguran seks, ili seks sa zaštitom, onda najčešće pomislimo na seks poslije kojeg neće biti neželjene trudnoće ili odnos pri kome koristimo zaštitu kako ne bismo dobili neku spolno prenosivu bolest. Takva zaštita je mehanička, što podrazumijeva da kondom spriječava za vrijeme seksualnog odnosa kontakt između sluznice i tjelesnih sekreta koji se izlučuju. Kondom je veoma djelotvoran kao zaštita od zaraza tako i za spriječavanje trudnoće.

1. Razgovarajte!

Ukoliko želite da imate seks sa novim partnerom, po prvi put, potrebno je da sa njim razgovarate o tome. Potrebno je da razmišljate i razgovarate o zaštiti protiv HIV-a. Stručnjaci preporučuju osobama koje se ne poznaju, prije stupanja u seksualne odnosne testiraju na spolno prenosive bolesti. Međutim, ukoliko ste u vezi, odložite seks dok se emotivno i fizički ne uvjerite da ste zaista spremni.

2. Koristite kondom

Ukoliko se odlučite za prvi seks sa partnerom, najbolja zaštita je kondom. Čak i ako ste spavali samo s jednim partnerom, kondom je još uvijek najsigurnija zaštita. Oralni seks također može dovesti do infekcije HIV-om.

3. Monogamija

Jedan partner drastično smanjuje rizik od dobivanjarazličitih spolnih bolesti. Upamtite, kada spavate s jednom osobom, vi ste neizravno spavali sa svima s kojima je vaš pertner spavao. Kako bi bili sigurni, budite  monogami.

4. Izbjegavajte alkohol

Mnoge loše odluke donesene su pod uticajem alkohola ili droga. Zato ne upotrebljavajte previše alkohola kako ne biste doveli u pitanje neku od prethodnih pretpostavki.

Unatoč opasnostima, ne znači da se trebamo odreći seksa, jer sigursan seks može biti jako zabavan i maštovit. Ukoliko se pravilno zaštitite, i živite u monogamnom odnosu relativno ste sigurni pred zarazama. Praktikujte siguran seks, i sigurno ćete imati ugodan spolni život, bez kobnih posljedica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)