PROVJERITE IMATE LI NEKI OD OVIH NAOKO bezazlenih simptoma: Bol u nogama može biti jako opasna!

noge8Većina ljudi misli da je bol u prsima jedina bol opasna po život. No, i bol u nogama, čak i ako nije jaka, može završiti smrću. Provjerite imate li tempiranu bombu u arterijama ili venama?

Muče li vas iznenadni grčevi mišića potkoljenice dok se krećete, a koji se pogoršavaju ako ubrzate? Bol ne prolazi dok ne sjednete, a nikad se ne javlja ako mirujete? Ne ignorišite je čak i ako nije jaka i nalikuje ubodima iglicama.

Grčevi i slične neugodnosti u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti – upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih žila.

‘Bol u nogama može biti znak da su arterije i vene blokirane ili oslabljene’, rekao je Ian Franklin, britanski hirurg iz Imperial College NHS Healthcare Trusta u Londonu.

Ako se problem zanemari, može doći do po život opasnog srčanog ili moždanog udara, kao i aneurizme (arterija postaje slaba i otečena i može puknuti). U nekim slučajevima bolest perifernih arterija može dovesti i do gangrene i amputacije udova.

Periferna arterijska bolest (PAD) pogađa oko devet posto stanovništva, no samo četvrtina ima simptome. Stručnjaci nagađaju da će jedan od pet oboljelih umrijeti od srčanog ili moždanog udara.

Među prvim simptomima se može pojaviti bol pri hodu, najčešće u potkoljeničnom mišiću, ali i u bedrima ili stražnjici. Hodanje po uzbrdici i nošenje tereta može pogoršati stanje. Ako se odmarate, bol će obično nestati za nekoliko minuta. Što se bol prije javi nakon što počnete hodati, to je veća blokada i slabost krvnih žila u nogama. Bol nastaje jer nožni mišići ne dobivaju dovoljno krvi.

Što se prije obratite liječniku, te provjerite puls i pritisak u nogama i rukama, šteta će biti manja. Pregled vam doslovno može spasiti život. Kod mnogih pacijenata, posebno debljih, jednostavna tjelovježba olakšava problem jer podstiče bolju cirkulaciju.

Aneurizma abdominalne aorte

Aneurizma abdominalne aorte (glavne arterije u tijelu) još je jedna od mogućih poteškoća jer 10 posto onih koji pate od problema periferne cirkulacije imaju i ovaj problem. Bolest se obično razvija sporo i nema simptoma. Neke aneurizme nikad neće puknuti, a mnoge ostaju male iako se mogu s vremenom proširiti. S druge strane, neke se šire brže, pa se povećava rizik od rupture. Aneurizmu abdominalne aorte teško je predvidjeti, ali neke osobe mogu primijetiti pulsirajući osjećaj u blizini pupka, osjetljivost ili bol u trbuhu ili prsima, te bol u leđima. U slučaju puknuća aorte, šanse za preživljavanje iznose oko 20%, pa je prevencija najbolje što možete učiniti. Kod osoba kod kojih je aneurizma riješena hirurškim putem šanse za preživljavanje iznose 97 posto.

Prevencija – dovoljne su male promjene

I male promjene, poput tjelovježbe, manjeg unosa crvenog mesa i prestanka pušenja, mogu dovesti do onih velikih. Ako se problem periferne cirkulacije otkrije na vrijeme, za liječenje su potrebne tek promjene životnog stila.

Pacijenti s većim problemima možda će trebati lijekove protiv holesterola ili manji hirurški zahvat.

Brinete li o nogama i prije nego se jave simptomi, tako što redovno vježbate, može smanjiti rizik od bolesti i znatno produžiti životni vijek.

(Doznajemo.com/magazin.hr/Daily mail)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)