RAK DOJKE – BOLEST MODERNOG DOBA Najvažnije je da oboljela žena nije prepuštena sama sebi

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije, u razvijenim zemljama on je drugi po učestalosti uzrok smrti od karcinoma kod žena. Svake dvije minute u Evropi se otkrije jedan rak dojke, odnosno otkrije ih se 450.000 u godinu dana. Gotovo 140.000 žena u Evropi svake godine umire od te bolesti, a statistike govore da će jedna od 10 žena dobiti rak dojke.

Aktivistice Udruženja žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Budimo Zajedno"
Aktivistice Udruženja žena oboljelih i liječenih od raka dojke “Budimo zajedno”

O toj bolesti može se govoriti s raznih aspekata, no jedan iznimno važan je porodična i društvena podrška, koja, na žalost, u mnogim slučajevima izostaje ili je nedovoljna.

Eminentna stručnjakinja za ovo područje Sandra Bijelac, psihoonkologinja sa beogradskog instituta za onkologiju i radiologiju, za portal Doznajemo.com kaže da “nije neuobičajeno da žena nakon završenog specifičnog onkološkog liječenja bude prepuštena sebi, svojim kapacitetima i socijalnoj podršci koju je imala prije razboljevanja”.

Piše: Dejan NESTOROVIĆ
Piše: Dejan NESTOROVIĆ

Ona, u razgovoru s našim suradnikom Dejanom Nestorovićem, ističe da su “psihosocijalne posljedice ovog oboljenja veoma različite i povezane su sa složenom interakcijom medicinskih, psiholoških i socijalnih parametara”.

“Bolest jednog člana porodice utiče i na sve ostale članove te porodice. Nije rijetka situacija da nakon razboljevanja osoba osjeća veliki pritisak pri obavljanju dotadašnjih, ali i preuzimanju novih porodičnih i socijalnih uloga, bilo da se povlači, bilo da se pojačano socijalno angažuje. I jedan i drugi oblik ponašanja ukazuju nam na postojanje neadekvatne adaptacije na promjenu i novonastalu situaciju”, ističe Sandra Bijelac.

Veliki doprinos uspješnom povratku uobičajenom načinu života oboljelih i izliječenih žena daju udruženja. Jedno takvo, Udruženje žena oboljelih i liječenih od raka dojke “Budimo zajedno” osnovano je u Beogradu decembra 2010. godine kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitabilna organizacija koja okuplja obolele i lečene od raka dojke, članove njihovih porodica, prijatelje i druga zainteresovana lica.

Također, unutar Udruženja je formiran “Centar za pružanje psihološke pomoći ženama oboljelim od kancera dojke i članovima njihovih porodica”.

“U okviru Centra sprovode se emotivno-iskustvene radionice, savjetodavno-terapijski individualni i grupni rad, kao i niz psiho-edukativnih predavanja na teme koje su neophodne oboljelima i njihovim najbližima da se sa što manje posljedica i adekvatnije, adaptiraju na bolest, liječenje i ograničenja koja iz toga proizilaze. U radu sa oboljelim ženama i članovima njihovih porodica angažirani su stručnjaci iz oblasti onkologije, psiho-onkologije, psihijatrije, hirurgije kao i žene koje su pobijedile ovu bolest i spremne su da svoja iskustva podijele sa novooboljelima i njihovim bližnjima”, kaže Sandra Bijelac.

U okviru individualnog i grupnog savjetodavno-terapijskog rada, koristi se metoda Transakcione analize, a aktivnosti Udruženja usmjerene su i na pružanje emotivno-iskustvene podrške ženama koje se nalaze u početnim fazama liječenja.

U Srbiji se svake godine otkrije novih 4.000 žena oboljelih od karcinoma dojke. Sandra Bijelac smatra da je formiranjem ovog Udruženja kao i Centra, učinjen veliki iskorak u brizi za oboljele od bilo kog oblika malignog oboljenja.

“Oboljela žena više nije prepuštena sama sebi i svojim individualnim, porodičnim i socijalnim kapacitetima već se briga za nju podiže na jedan viši nivo, nivo koji obuhvata i motiviše širu društvenu zajednicu. Društvo koje prepoznaje potrebe oboljelih i njihovih bližnjih, ne zatvara oči pred problemima i aktivno učestvuje u njihovim rješavanjima je društvo koje je zrelo i sposobno da se brine o svojim najranjivijim članovima”, ističe Sandra Bijelac.

(Doznajemo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)