Ruski znanstvenici otkrili PRIRODNI ELIKSIR: Ovo je najsavršenija hrana koju možemo naći u prirodi

pelud

Iako su med, propolis, pa i matična mliječ i njihovi učinci na ljudsko zdravlje poznati javnosti, pelud ili cvjetni prah koje skupljaju pčele tijekom cvatnje biljaka a potom pohranjuju u saće, većina ljudi još nedovoljno poznaje.

[AdsWithin]A riječ je o najsavršenijoj hrani koja se može pronaći u prirodi, prirodnom eliksiru koji sadrži sve neophodne sastojke potrebne čovjeku.

Prema istraživanjima na ruskom Institutu za pčelarstvo Taranov, pčelinji pelud najbogatiji je izvor vitamina koji se nalazi u prirodi u jednoj hrani. Samo količina rutina u peludu opravdat će uzimanje najmanje žličice dnevno, i to ako ni zbog čega drugog ono zbog jačanja kapilara. Ali rutin je tek jedan od razloga zašto povremeno u prehranu treba dodavati polen.

Polen sadrži od 25 do 40 posto proteina razgrađenih u slobodne aminokiseline, masne kiseline omega 3, ALA, omega 6 i ostale mononezasićene i zasićene masti, jednostavne ugljikohidrate, sve vitamine B skupine, vitamine C, E, K, pa čak i D.

Zanimljiv je i mineralni sastav, a uz to u njemu su nukleinske kiseline, steroidne i hormonalne tvari, lecitin, karotenoidi, enzimi i koenzimi. To je više-manje poznato. No nepoznat je još jedan mali, ali izgleda iznimno bitan sadržaj koji onemogućuje laboratorijsko sintetiziranje peludi. Pokušaja je bilo, no pčele su ugibale jedući tu umjetnu pelud. Tisuće analiza najnovijim dijagnostičkom opremom još nisu otkrile taj tajnoviti sastojak.

Tradicionalna kineska medicina koristi pelud tisućama godina kao energetski i nutritivni tonik, a dobre učinke peluda pamte i drugi narodi. Pelud poboljšava izdržljivost i vitalnost te pomaže dugovječnosti. On pomaže u oporavku nakon bolesti i u obnovi krvi.

Pomaže i pri reguliranju tjelesne težine. U programima mršavljenja stimulira metaboličke procese. Eksperimenti su pokazali da pčelinji pelud djeluje poput antibiotika na salmonelu i neke druge vrste bakterija.

Pčelinji proizvodi također tretiraju alergije. Iskustva pokazuju da, ako se pelud uzima nekoliko mjeseci prije sezone alergija, može znatno olakšati simptome. No potreban je oprez budući da kod nekih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Pelud i štiti srce i krvožilni sustav, pomaže kod neplodnosti i kod problema s prostatom, regulira probavni sustav… I još ne manje značajno – koristi se i u kozmetici jer daje blistav ten i tonus kože, tako da na neki način ima i pomlađujući učinak.

Kako ga koristiti
Budući da je pelud hrana, najbolje ga je uzeti uz jelo, a posebno ga je dobro uzeti s voćem koje pojačava njegovo djelovanje. Uzmite jednu žličicu uz doručak. I zahvalite pritom pčelicama, jer za tu jednu žličicu pčela mjesec dana osam sati dnevno skuplja taj čudotvorni prah.

Samo pčele tajnu znaju
Nepoznat je još jedan mali, izgleda iznimno bitan sadržaj peluda koji onemogućuje njegovo laboratorijsko sintetiziranje. Pokušaja je bilo, no pčele su ugibale jedući tu umjetnu pelud. Tisuće najsuvremenijih analiza još nisu otkrile taj tajnoviti sastojak.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)