ZAMRZAVANJE HRANE: Ovih 5 pravila ne ne smijete prekršiti

zamrznute-maline

Često se od stručnih osoba može čuti da je zamrznuta hrana zdrava, u nekim slučajevima čak i zdravija od one koju kupimo u svježem stanju.

[AdsWithin]Ali, da bi zaista tako i bilo, kod zamrzavanja hrane i njenog čuvanja u zamrzivaču treba se držati nekih pravila, piše portal Zadovoljna.hr.

Evo koja su to pravila:

1. Zamrzivač mora biti pun
Ako ste mislili da pretrpavanje zamrzivača troši struju i ne garantira kvalitetu zamrzavanja, varate se. Polu prazan ili prazan zamrzivač puno je veći potrošač električne energije nego što mislite.
Zamrznute namirnice održavaju temperaturu puno lakše te cirkulacija hladnog zraka u tom slučaju puno je slabija i time garantira uštedu.

2. Hranu uvijek omotajte prije zamrzavanja
Hrana koja je direktno u dodiru s ledenom površinom može se oštetiti i promijeniti strukturu. Kako bi to spriječili, prije zamrzavanja uvijek zapakirajte namirnice u plastične vrećice.

Isto tako, meso prije zamrzavanja možete marinirati u ulju i začinima i time sačuvati njegovu svježinu i mekoću.

3. Hranu zamrzavajte u manjim porcijama
Prije nego zamrznete namirnice, umjesto da ih spremite zajedno, podijelite ih u manje porcije. Na vaj način možete birati količinu koju ćete pripremiti, ali i uštedjeti vrijeme ienergiju, jer se manja količina hrane brže zamrzava.

4. Ako sumnjate u kvalitetu hrane, ne zaleđujte je
Hrana kojoj je istekao rok, koja je već jednom zaleđena i potom odleđena ili ona koja je stajala na toplome predugo ne bi se trebala naći u vašem zamrzivaču.

Iako vrlo niske temperature čuvaju namirnice, one ne mogu uništiti bakterije i mikroorganizme koji su se nastanili na hrani.

5. Ne zaboravite odmrznuti zamrzivač
Iako to mnogima predstavlja pravu muku, no zamrzivač bi svako toliko trebali odlediti i očistiti. Slojevi leda koji nastaju po stijenkama zamrzivača smanjuju njegovu učinkovitost i troše električnu energiju, a u naslagama leda se mogu sačuvati bakterije i virusi prenesene hranom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)