MANJAK SNA IZAZIVA DEPRESIJU: Doznajte kako pobijediti nesanicu!

1spavanje

Loš san slabi imunitet, izaziva lošije pamćenje, a ljudi koji su neispavani teže se koncentriraju. Što smo stariji, to je san sve lošiji, a dugotrajna nesanica može izazvati i depresiju te osjećaj tjeskobe. Nakon 65. godine od nesanice pati oko 40 posto ljudi, pokazala su istraživanja.

– Jedna od najučinkovitijih tehnika za liječenje nesanice je terapija kontrole podražaja, a sastoji se od šest jednostavnih koraka – tvrdi prof. Richard R. Bootzin sa Sveučilišta u Arizoni.

Navedena metoda temelji se na ideji da mozak povezuje podražaje iz okoline s mislima i ponašanjem. Drugim riječima, ako u krevetu gledate televiziju ili čitate, mozak će odlazak u krevet povezivati s tom aktivnošću, a ne sa spavanjem.

Dakle, terapija djeluje tako da ojačate asocijaciju između kreveta i sna, odnosno da u krevetu ne radite ništa drugo osim spavate. Jedina iznimka je seks – tad tehniku od šest koraka valja slijediti poslije, kad namjeravate otići na spavanje.

Idealni uvjeti za spavanje

Temperatura u spavaćoj sobi trebala bi biti nekoliko stupnjeva niža nego u ostalim prostorijama u kojima boravite tijekom dana.

Važno je pronaći uzrok

Stres, promjena okruženja ili lijekovi mogu izazvati tzv. prolaznu ili povremenu nesanicu. Zato upitajte liječnika uzrokuje li propisani lijek nesanicu.

Kako lakše zaspati

Lezite u krevet i pokušajte zaspati samo kad ste jako pospani.

Neka vam krevet služi samo za spavanje. U protivnom biste mogli stvoriti krive asocijacije.

Ako ne zaspite u deset minuta, ustanite i ostanite budni koliko god želite pa se kasnije vratite i opet pokušajte.

Ne možete li još zaspati, ponavljajte 3. korak. Cilj je povezati krevet s brzim ulaskom u san.

Alarm namjestite svako jutro u isto vrijeme, bez obzira na to koliko ste spavali. Tijelo će zapamtiti stalni ritam ustajanja.

Ne spavajte tijekom dana.

(24sata.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)