NEMOJTE NASJESTI: 6 stvari koje vas neće spasiti od prehlade

Uskoro dolazi sezona kihanja, kašljanja i ispuhivanja nosa. Utoplit ćemo se i poduzeti razne mjere protiv gripe i prehlade. Neke od njih možda su tek zablude? Provjerite, možda je i vama promakla neka.

1: Hladnoća i propuh uzrokuju prehlade i gripu

U stvarnosti nema direktne veze između hladnoće i virusa, jer naš imunološki sustav može podnijeti hladnu zimu. Zašto se onda prehlada i gripa javljaju najčešće zimi? Uglavnom zato jer smo češće u zatvorenom prostoru koji se ne provjetrava. Virusima je tako lakše skakati s jedne osobe na drugu. To što ćete zatvoriti sve otvore u kući možda smanji troškove grijanja, ali od gripe vas neće zaštiti.

2: Gel za dezinfekciju ruku štiti

Fobičari su dobili mogućnost dezinficiranja ruku i kad tekuće vode nema u blizini, no to ne znači da je došlo do pada obolijevanja. Ova sredstva mogu ubiti mikrobe s kojima dolaze u kontakt, ali veće studije nisu uočile ikakav utjecaj na manju stopu prehlađenih i gripoznih. Naime, virusi gripe i prehlade se prenose putem zraka. Kad oboljeli kihne ili kašlje, patogeni organizmi polete zrakom, a to se ne može zaustaviti gelom.

3: Prehladu treba istjerati dobrim znojenjem

Topla kupka u ugrijanoj sobi može vas smiriti i olakšati neke simptome bolesti, no neće vas izliječiti.

4: Antibakterijski sapuni su rješenje

Problem s ovim sapunima je taj što ubijaju bakterije, a prehladu i gripu izazivaju virusi. Ako zaista želite dezinficirati dom, uzmite obični izbjeljivač.

5: UV zrake uništit će bacile

Naprave s UV zrakama postaju sve popularnije. Međutim, iako se UV sistemi koriste u nekim medicinskim ustanovama i pokazuju dobre rezultate, manje naprave za kućnu upotrebu nisu korisne, objavio je L.A. Times. Teško je i obasjati svaki kutak doma, jer ove naprave nisu posebno velike. Osim toga, imaju malo uspjeha protiv virusa koji se šire zrakom.

6: Da se ne biste ponovno zarazili iste zime, promijenite četkicu za zube

Osim ako nije prošlo predugo vremena od zadnje izmjene, zbog straha od gripe nema smisla mijenjati četkicu. Poput pahuljica, i svaki soj gripe je drugačiji od drugog. No, kad tijelo preboli jedan soj postajete imuni, stoga se ne možete ponovno zaraziti starom četkicom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)