PROUČITE SVOJA STOPALA: Promjene na njima otkrivaju neke bolesti!

1pedikuraProsječna osoba svaki dan napravi 10.000 koraka. To znači da propješači oko 185.000 kilometara tijekom života, što odgovara hodanju oko opsega Zemlje četiri puta. Svi ti kilometri ostavljaju trag na stopalima, jednom od najzanemarenijih dijelova tijela.

Mogli biste se iznenaditi koliko o vlastitom zdravlju možete naučiti gledajući stopala. I koliko je bitno voditi dobru brigu o njima.

Dr. Suzanne Levine, ortopedica i autorica knjige My Feet are Killing Me otkriva da neki simptomi na stopalima otkrivaju podosta o zdravlju:

– ako su vam nokti na stopalima krhki, vjerojatno imate neki nedostatak vitamina ili minerala
– ravna stopala mogu ukazivati na Raynaudovu bolest
– kvrge na prstima mogu biti povezane s reumatoidnim artritisom
– crveni čirevi i pečenje stopala mogu biti simptom nedostatka vitamina B12 ili dijabetesa

Dakle boja, oblik i tekstura nečijih stopala mogu signalizirati da možda imate dijabetes, da ste deformirali noge visokom petom, imate lošu cirkulaciju ili srčane probleme.

Pa ipak, iako problem na stopalima prije ili kasnije osjeti oko 75% osoba, većina zbog toga ne odlazi liječniku. No ovaj problem ne smije se zapostavljati.

Najčešća bolest stopala je dislociranost zgloba nožnog palca i češći je u žena. Problem može biti nasljedan, ali ga uzrokuje i nošenje cipela s visokom potpeticom. Dr. Levine naglašava važnost kupnje udobne cipele. One ne moraju biti preskupe, ali moraju biti udobne. Ni visokih peta se ne morate odreći, ali nosite ih rijetko i kraće. Za veće udaljenosti treba vam par udobnih cipela.

Stopala sadrže četvrtinu kostiju ljudskog tijela, 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata i 19 mišića i tetiva. One su složen i važan dio našeg tijela i mi se moramo brinuti za njih. Dr. Levine kaže: ‘Mi bismo trebali njegovati noge na isti način na koji pazimo naše lice.’

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)