POVEĆAVA RIZIK OD RAKA: Znate li šta je opasnije za kožu više od UV zraka?

1suncanjeNova istraživanja pokazuju da UV zrake i sunčanje nisu najopasniji za našu kožu. To ne znači da opekline zadobivene neumjerenim izlaganjem suncu ili sunčanje u solariju također ne štete, već da se za pojavu bolesti može okriviti više faktora.
Pretilosti i najsmrtonosniji oblik raka kože su povezani. Znanstvenici su otkrili da gen povezan s pojavom pretilosti povećava i rizik od malignog melanoma, što znači da ljudi koji imaju problema s težinom mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja raka kože.

Do sada su stručnjaci mislili da je ova bolest prvenstveno uzrokovana intenzivnim sunčanje ili čestim korištenjem solarija.

No, znanstvenici iz Cancer Research UK i Sveučilište u Leedsu vjeruju i da gen pod imenom FTO također može imati ulogu u razvoju bolesti. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Genetics, uključilo je analizu DNK 73.000 pacijenata, uključujući njih 13.000 s rakom kože. Oni s određenom varijacijom gena FTO su daleko češće razvili bolest.

Voditelj istraživanja dr. Mark Iles, kaže: ‘Ovo je prvi put koliko znamo da je gen pretilosti, već povezan s više bolesti, bio povezan i s melanomom. Postavlja se pitanje hoće li buduća istraživanja otkriti da gen ima ulogu u još više bolesti.’

To su fascinantne rani nalaza koji, ako ih potvrde daljnja istraživanja, potencijalno mogu osigurati razvoj lijekova za liječenje melanoma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)