KUHINJSKI MOLJCI: Kako se brzo i efikasno riješiti ovih napasnika

kuhinja-ciscenje-660

Kuhinjski moljci znaju biti vrlo naporni kad se nastane u naše kuhinjske elemente i police. Istina, oni čine pun o manju štetu od moljaca koji se nastanjuju u garderobnim ormarima i pomalo grickaju (u pravilu najbolje) komade naše garderobe, ali su svejedno veoma neugodni.

Odrasli kuhinjski moljac ne uzrokuje nikakvu štetu, jer se hrane tekućom hranom i vodom, ili pak uopće ne jede, ali zato inficira žitarice i proizvode od žitarica, začine, orašaste plodove i raznu drugu sušenu hranu.

Kad se pojave, ljudi ih na razne načine pokušavaju ukloniti iz svojeg doma, ali često neuspješno. Ako ne želite da i vaša borba s kuhinjskim moljcima završi neuspjehom, budite temeljiti i držite se sljedećih pravila:

1. Ne oklijevajte
Kad primjetite kuhinjske moljce, počnite djelovati brzo. Ako vam se čini da je problem tek u začetku i da imate vremena djelovati, jer ste vidjeli tek jednog moljca, ne čekajte nego odmah krenite u akciju kako bi se riješili moljaca i spriječili njihov povratak.

2. Ispraznite ladice, police, kutije…
Izvadite svaku konzervu, kutiju, bočicu. Cijelo vrijeme tražite larve ili sitnu paučinu bilo kakve vrste. Također, pripazite na male rupe na pakiranjima i zapamtite da tražite moljce, ali i njihove larve.
Provjerite ispod poklopaca na teglama jer nekad znaju tamo polagati jaja, a ako planirate zadržati ijednu teglu iz zahvaćenog područja, operite je sa što toplijom vodom i deterdžentom, te dobro izribajte.

3. Riješite sve suhe hrane
Velika je vjerovatnoća da ćete morati baciti i hranu u zatvorenom pakiranju, pogotovo ako na vrećicama ili kutijama ima ikakvih rupica. Temeljno pregledajte sve, a ako na nekom području vidite makar samo jedan moljca, znajte da je vjerovatno sve što se ne može hermetički zatvoriti zahvaćeno moljcima. Bolje da i bacite ono za što niste sigurni da li je “palo u šake” moljaca, nego da se s njima mučite još dugo vremena.

4. Pažljivo i temeljito očistite kuhinju
Čitavu kuhinju pažljivo i temeljito očistite, ako je moguće, pomaknite i police sa zahvaćenih područja. U svakom slučaju, usisivačem prijeđite svaki milimetar površine i sve dobro izribajte koristeći mješavinu koja se sastoji, u omjeru 50/50, od octa (sirćeta) i tople vode. Ako imate, dodajte nane u mješavinu, jer nju kuhinjski moljci mrze.
Posao završite pranjem poda s istom mješavinom. A krpu kojeg ste koristili pri pranju, kako biste bili sigurni da ste posao obavili kako treba, na kraju očistite izbjeljivačem.

5. Budite oprezni još neko vrijeme
Sačekajte nekoliko nedelja prije nego u potpunosti vratite sve namirnice na mjesta koja ste prije očistili. Ako se problem i opet javi, možete ponoviti gore navedene korake, ali ovaj put proširujući područje čišćenja, samo što ćete imati manje toga za baciti, jer ćete vjerovatno imati i manje namirnica na raspolaganju.

lavanda-moljci-660

Jednom kad ste se uspješno riješili kuhinjskih moljaca, poduzmite sljedeće korake kako se oni više ne bi vratili:
– Pospremite sve suhe namirnice u plastične ili staklene posude koje se mogu hermetički zatvoriti.
– U kuhinju postavite na više mjesta zaštitna sredstva koja tjeraju moljce. Možete korstiti industrijska, kupljena u apoteci, ili prirodna. Od prirodnih najčešće se koristi lavanda, najbolje u obliku buketića. Dobru zaštitu trebale bi pružiti i platnene vrećice u koje stavite sušeno orahovo lišće, mentu (nanu), lovor…
– Redovno provjeravajte stanje i ako ikad opet uočite kuhinjskog moljca brzo djelujte kako biste što prije spriječili njihovo razmnožavanje.
– U krajnjem slučaju, puno je lakše raščistiti jednu policu nego cijelu smočnicu.
– Na kraju, ne zaboravite da se kućni moljci često s vama mogu dovesti kući iz trgovine. Tako da prije nego što kupite brašno, žitarice, tjesteninu, suhu hranu za kućne ljubimce i slične proizvode, dobro proučite pakiranje. A svaku sumnjivu ambalažu radije vratite na policu i bježite što dalje od nje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)