UZALUDAN TRUD: Četiri stvari koje svi radimo da se zaštitmo od bakterija, a nemaju smisla

wc-bakterije-zastita

Da bismo se zaštitili od bakterija i bolesti, gotovo svatko od nas ima neke svoje navike koje radi u prevenciji bolesti. Ipak, neke od njih sasvim su besmislene, odnosno, nemaju nikakvog učinka.

[AdsWithin]Mnogi smatraju kako je površina WC školjke mjesto na kojem se razvija najviše bakterija.

Mnoga istraživanja pokazala su da to i nije baš točno. Mnogo veću prijetnju predstavljaju brojne bakterijske kolonije na kuhinjskim površinama, poput daske za meso.

Da bismo se zaštitili od bakterija i bolesti, gotovo svatko od nas ima neke svoje navike koje radi da bi prevenirao moguće bolesti. Ipak, neke od njih sasvim su besmislene – nemaju nikakva učinka.

O čemu je riječ, objasnio je profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu New York, Philip Tierno.

Zadržavate dah kad netko kihne u blizini vas

Ako ne možete dah držati zaista dugo, ovo neće pomoći, poručuje Tierno. Izbjeći ćete bakterije samo ako možete zadržati dah toliko dugo dok ne odete u drugom smjeru. Kada netko kihne, kapljice s bakterijama mogu odletjeti i do metar i pol daleko i zadržavaju se u zraku neko vrijeme.

Ako s nekim pijete iz iste čaše ili boce, brišete je

Iako ćete većinu sekreta pobrisati, bakterije će ostati. Ako zaista želite izbjeći s nekim dijeliti piće i piti iz iste boce ili čaše, recite da ste prehlađeni.

Tipkate na bankomatu s rukavicama

Za početak, bakterije će se s tipkovnice bankomata prenijeti na rukavice. A kada počnete skidati rukavice ili njima dotaknete lice, već ste prenijeli bakterije na svoju kožu, kaže Tierno. Dobra je vijest da će većina mikroba koji su uzročnici prehlade i gripe odumrijeti nakon jednog dana, pa svakako, kada skinete rukavice, stavite ih na suho mjesto da biste spriječili njihovo razmnožavanje.

Prekrivate WC dasku

Naravno da ne želite sjediti na dasci na kojoj su prije sjedili mnogi drugi. Ipak, sjedenje na WC dasci ne povećava rizik od infekcija, tvrdi Tierno, jer na tim hladnim površinama bakterije teško preživljavaju, objašnjava za Women`s Health. Tvrdi da je mnogo sigurniji način prevencije dobro oprati ruke dezinfekcijskim sredstvom i rukama ne dirati oči, nos i usta.

Izvor: Vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)